UITGELICHT

 

Lees onze laatste nieuwsbrief »

 


 

Bekijk hier onze facebook 

Zuid-Soedan

Maart 2019

Hoe is het met de school in Gurube (Zuid-Soedan)?

Het goede nieuws vanuit Zuid-Soedan is dat de politieke leiders vorig jaar opnieuw een vredesverdrag tekenden. Het minder goede nieuws is dat dit nog niet betekent dat het in de dorpen ook echt veilig is. Helaas geldt dat ook voor het dorpje Gurube. De meeste families die in Gurube woonden, zijn nu in een vluchtelingenkamp in Noord-Oeganda. Toen het geweld begin 2017 losbrak in de regio waar Gurube ligt, bleef het nog een poosje rustig in Gurube zelf en kon de school doorgaan met onderwijs geven. Maar op een bepaald moment werd het toch te gevaarlijk en moesten ook de mensen van Gurube op de vlucht.

   

Er is nog wel een aantal mensen achtergebleven in Gurube en zij zijn het ook die ervoor zorgen dat er niets met de school gebeurt. Toen de school geopend werd, zag ik hoe trots ze waren op hun school. Ze zeiden: “Nu lijkt Gurube wel op Amerika, met zo’n prachtige school!”. Ds. John Mono (onderwijscoördinator van de kerk) zegt: “De mensen die achtergebleven zijn, hebben me via de telefoon verteld dat het gebouw er prima bij staat. Alleen een paar ramen zijn stuk en een deur is kapot. Ze hebben het gras rond de school gemaaid. Dat is heel belangrijk, want als het gras in brand vliegt, dan loopt de school gevaar. Maar dat wordt goed in de gaten gehouden”.

  

Ds. John Mono vraagt ons om te bidden voor de vluchtelingen van Zuid-Soedan en vooral voor de gezinnen van Gurube. De kinderen krijgen nu les in het vluchtelingenkamp, maar ze willen heel graag terug naar hun mooie school in het dorp. Laten we bidden dat er ook in de dorpen vrede komt en dat de soldaten ophouden met vechten. Laten we ook bidden dat de kinderen van Gurube de hoop niet verliezen op een betere toekomst. De Heere God is bij hen, juist ook in die moeilijke omstandigheden. We bidden dat ze dat geloven en ervaren.


Jaap Haasnoot, regio-coördinator oostelijk Afrika, GZB

Februari 2017

Nieuwsbrief nummer 3

September 2016

Nieuwsbrief nr.4

Artikel in het RD

Ook dit jaar is er een nieuwe actie gepland. Meer informatie krijgt u hierover in de loop van dit cursusjaar. 

Juli 2016

Nieuwsbrief nr.2

Maart 2016

      

Nieuwsbrief over de markt - 1

De folder van de markt

Februari 2016

Ook in februari gaan de acties nog volop door. Zo werd er met 2 euro de hoge drukspuit en ketting-smeermiddel van een buurman 'gehuurd' en vervolgens werden er fietsen schoongemaakt.

Januari 2016

We zijn gestart met onze nieuwe actie. Iedereen kreeg 2 euro mee naar huis en moet daar meer geld van maken. Er worden taarten gebakken, cupcackes gemaakt, boeketjes verkocht, bonbons gemaakt, flesjes versierd, etc.

               

Oktober 2015

We hebben een nieuw filmpje van de school in Zuid-Soedan gehad. Via de volgende link kunt u hem ook bekijken.

www.gzb.nl/nieuws/geen-les-meer-onder-een-boom

      

April 2015

Eindelijk is het zover de actiemarkt! 's middags beginnen de kinderen van groep 7/8 al met de meesters en juffen met klaarzetten. Vanaf 16.00 uur komen er een heleboel mensen langs op onze kleedjesmarkt. Ook worden er veel cakejes, broodjes, etc. verkocht. Wij kunnen een ballon oplaten, grabbelen, ons laten schminken en natuurlijk verkopen we van alles op de kleedjesmarkt. Alles bij elkaar hebben we meer dan €1800,- opgehaald.  

      

Maart 2015

Begin maart brengen we in heel Terschuur en Zwartebroek flyers rond voor de actiemarkt. Groep 1-4 doet dat dichtbij de school samen met de juffen en groep 5-8 bezorgen de rest. Ook zijn groep 1-4 druk met het prikken van de strippenkaarten voor de actiemarkt. 

   

De markt van 8 april komt steeds dichterbij. In de klassen zijn we al bezig met mooie dingen maken. Ook hebben al veel kinderen hun speelgoed uitgezocht voor de kleedjesmarkt. Op de markt wordt ook eindelijk de flessenwinnaar getrokken. Elke week worden er nog steeds meer dan 100 flessen meegebracht. 

Februari/maart 2015

6 maart hadden we een feestdag op school. We vierden feest omdat de school in Zuid-Soedan is geopend. We zongen met de hele school het lied, maakten een foto met alle kinderen, kleurden een kaart en kregen een lekkere snoepsleutel. Ook zijn er druk bezig voor de actiemarkt die we op 8 april houden. En er zijn al 1600 flessen ingezameld!

    

December 2014

We blijven heel veel flessen meenemen naar school. Alle thermometers zijn al over de 100! Totaal hebben we al meer dan 500 flessen gespaard!

November 2014

Ook dit jaar gaan we weer verder met sparen voor Zuid-Soedan. In april hebben we een kleedjesmarkt met veiling. Tot die tijd sparen we heel veel lege flessen. Voor elke fles die we meenemen krijgen we een lootje. Op de markt wordt er uit elke klas een winnaar getrokken. In november hebben we al meer dan 300 flessen gespaard! De kleuters hebben al deze flessen gesorteerd waarna we ze konden inleveren. Nu zijn we benieuwd hoeveel flessen we in december sparen.

   

Oktober 2014

De bouw van de eerste school is bijna klaar. Het is heel mooi geworden! Nu gaan we verder met het sparen voor de tafels en de stoeltjes en natuurlijk het tweede gebouw.

   

April

31 maart hebben we met de hele school de klusjesactie afgesloten. Alle klassen haalden meer dan €200,- op! Iedereen kreeg iets lekkers voor al het harde werken.

     

De groepswinnaar van onze school is groep 7/8. Meester van Roekel heeft ons uitgelegd dat eigenlijk de kinderen in Zuid-Soedan de winnaar zijn want die kunnen zo steeds meer aan hun school bouwen.

     

Maart

We blijven deze hele maand nog klusjes doen. Badkamers schoonpoetsen, stofzuigen, ramen wassen, kaarsen maken, kaarten verkopen, etc. Op dit moment zijn er al klassen die meer dan €200,- bij elkaar hebben geklust.

  

Februari

In groep 1/2 bouwen voor elke euro één blokje aan onze legoschool. We hebben al heel veel blokken gebouwd! Ook op school hebben we een klus voor de juffen en meesters gedaan. Het plein is weer helemaal schoon!

     

Terwijl allen kinderen bij ons op school druk zijn met klusjes voor Zuis-Soedan is in Zuid-Soedan de bouw begonnen!

Januari

Het bezoek van dominee Anthony Poggo uit Zuid-Soedan zullen de kinderen zich nog best een tijdje herinneren. De contacten waren heel fijn. Met veel enthousiasme heeft de dominee verteld hoe belangrijk een school is. De kinderen leren er niet alleen rekenen en taal, ze horen er van de Heere Jezus. En ook belangrijk: kinderen leren dat ze hun handen moeten wassen, geen ongekookt water moeten drinken uit de rivier, ‘s nachts onder een muskietennet moeten slapen. Allemaal zaken die meehelpen om de gezondheid te verbeteren. We herkenden in het liedje dat de kinderen in Soedan zingen het woord Jessu. Ze zingen daar ook over de Heere Jezus, net als wij!
Op de foto een heel spannend moment: Groep 3-4 had een dorp gebouwd uit Zuid-Soedan. En de vraag was: ‘Hebben we het goed gedaan?’ De dominee legt hier uit, dat alles er heel goed uit ziet. Het klopt allemaal!

 

Actie

Op heel korte termijn gaan we met de kinderen aan de slag om hen te motiveren iets te gaan doen voor Zuid Soedan. Ze zullen worden uitgedaagd om met creatieve ideeën geld bij elkaar te krijgen. Daarbij is het overigens uitdrukkelijk niet de bedoeling huis aan huis te gaan ‘collecteren’. Uiteraard mogen familie, vrienden, buren en kennissen wel benaderd worden.
We zijn benieuwd welke acties er op touw gezet gaan worden…

 

 

 

Zo ziet de school er nu uit:

  

 

Het zendingsgeld zal voor het grootste deel voor dit doel bestemd zijn. Dus door op de maandagmorgen te geven voor de zending, helpt u bij de bouw van de school in Zuid-Soedan. Daarnaast willen we t.z.t. andere acties ontplooien. Als u zelf op een andere manier wilt bijdragen is dit vanzelfsprekend ook altijd mogelijk.

Klik hier voor meer informatie.

U bevindt zich hier: Zuid-Soedan

CONTACT

Broekhuizenstraat 10, 3784 WT Terschuur
Tel: 0342 461667, E-mail

De Zaaier is een basisschool van Stichting Hervormde Scholen
De Drieslag. Meer informatie hierover vindt u op www.dedrieslag.nl